Cantillon – Gueuze

Styl gueuze pochází z 19. století, jedná se o směs spontánně kvašených kyselých piv různého stáří. Jednou ze složek je i relativně mladý lambic, který zajistí nasycení a šumivost piva. Zatímco 3 roky starý lambic dodá výslednému pivu bohatost a komplexnost. Piva vyráběná a označovaná jako lambic mají vždy kyselou chuť, ale jednotlivé várky se liší jedna o druhé a to jak v kyselosti, tak i v jiných aromatických a chuťových složkách. Mícháním různých várek o různém stáří, může zkušený blender v tradičním pivovaru dosáhnout konzistentních výsledků v chuti. Blender tak běžně ochutnává 10 i více lambiců z různých sudů, následně z nich vybere 5 nebo 6 a z nich namíchá výsledné gueuze. Lahve uzavřené neaglomerovaným ošetřeným korkem a korunkou, jsou v případě pivovaru Cantillon uskladněna ve vodorovné poloze ještě další rok, kde se směs lambiců přirozeně dosytí oxidem uhličitým a vzniká tak gueuze, které je připravené na cestu do světa. Každé gueuze je i přes veškerou snahu míchačů ojedinělé a téměř nikdy není úplně stejné. V dobrém sklípku se dá uskladňovat po dlouhou dobu a může být výtečné i po 20 letech.
Skladem:

Objem 75cl
Exspirace 31-1-2034
Bottled 31-1-2014
ABV 5%

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *